Timo Kantola
  • Etusivu
  • 1. Nettiä ikä kaikki
  • 2. Ympäristö ja Energia
  • 3. Helsinki

Lupauksia ympäristöystävällisyydestä

10/3/2016

0 Kommentit

 
Volkswagenin päästöskandaaali alkaa jo unohtua eikä se enää tuota isoja otsikoita mihinkään mediaan. VW sai leiman joka näyttää jo kuluneen pois vaikka olikin kyse vakavasta päästömittaustulosten väärentämisestä. Muut automerkit ovat pääasiassa olleet hiljaa koko skandaalista olettaen, ettei se niitä koske. Eikä koskenutkaan, vaikka muutkin automerkit toimivat kuten VW. Päästömittauksissa todetut päästöt eivät vastanneet normaaliajon aikaisia päästöjä. 

Kyse olikin koko autoteollisuuden suhtautumisesta autojen ja autoilun aiheuttamiin päästöihin. Tarkoitus oli markkinoida ainakin diesel-autoja vähäpäästöisinä tai lähes päästöttöminä vapaiden miesten (vähän naistenkin) kulkuneuvoina. 

​

​Lainsäädäntöä

  • Pakokaasupäästöjä rajoitetaan osana moottoriajoneuvojen teknisiä määräyksiä
  • Kaikkien markkinoille tulevien autojen tulee olla yhtenäisten määräysten mukaisia
  • EU:ssa osa sisämarkkinoiden harmonisointia, ei ympäristölainsäädäntöä kuten USA:ssa
Picture
Lainsäädännön perusteella olisi autoilun päästöjen pitänyt vähentyä viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Toisin on kuitenkin käynyt varsinkin typen oksidien päästöjen osalta.




www.theicct.org/sites/default/files/ICCT_PEMS-study_diesel-cars_2014_factsheet_EN.pdf


0 Kommentit

Sora liikkuu Kanta-Hämeessä

10/13/2013

1 Kommentti

 

Soran käyttö

Luonnonnkiviainesten otto, kotitarvekäyttöä lukuunottamata, edellyttä maa-aineslain ja -asetuksen sekä ympäristönsuojelulain mukaisia lupamenettelyitä. Suuret, merkittäviä ympäristövaikutuksia aiheuttavat hankkeet edellyttävät lisäksi YVA-menttelyä ennen varsinaista luvan käsittelyä. Vesilupa tarvitaan jos maa-ainesten otosta aiheutuu pohjavesi- tai vesistövaikutuksia.

Suomessa soraa, hiekkaa ja muita kiviaineksia käytetään tie- ja muuhun rakentamiseen vuosittain noin 90-120 miljoonaa tonnia, mikä tarkoittaa 17-20 tonnia askukasta kohden. 

Tilanne Kanta-Hämeessä


Salpauselän harjumuodostelmien ja sen reunaosien sisältämät soravarat ovat määräältäään ehkä eniten käytetty uusiutumaton luonnonvaramme. Harjut, kuten myös harjualueille sijoittuvat sorakuopat ovat hyvin näkyvä osa Kanta-Hämäläistä maisemaa. Täällä myös tiedetään tai ainakin siedetään soranottoalueiden toiminnasta asumiselle aiheutuvat häiriöt: raskasta liikennettä, melua, pölyä. 

Kanta-Hämeen osuus koko sora- ja kiviainesmäärästä on noin 2,1-2,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Määrät ovat suuria, vaikka asukasta kohden laskettaessa kyse on noin kahdesta kuormasta vuoden aikana.  Yhden kasettiyhdistelmän kantavuus on noin 37-40 tonnia ja kahden miljoonan tonnin kuljettamiseen tarvitaan noin 54 000 kuormaa.

Tilanne Hausjärvellä

Hausjärveltä, Lopelta ja Kärkölästä otetaan vuosittain noin 1,5-3,5 milljoonaa tonnia kiviaineksia Uudenmaan alueen tarpeisiin. Oma sora- ja kiviainesten käyttö samalta ajalta on noin 100 tuhatta tonnia.
Vuosina 2006-2011 Hausjärveltä kaivettiin yhteensä noin 1,45 miljoonaa tonnia harjukiviaineksia.

Alla olevassa kuvassa on estitetty keskimääräistet kiviainesten ottomäärät Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa vuosina 2006-2011.
Picture
Harjukiviaineksia korvaavat materiaalit

Harjukiviaineksia korvaavat materiaaleja ovat mm. ylijäämämaat, pilaantuneet maat, vanhat maarakenteet, sekä asfaltti-, betoni- ja tiilimurskeet. Lisäksi korvaavina aineksina voidaan käyttää tuhkia, kuonia, lasia sekä autonrenkaita.

Hämeen ELY-keskus on tehnyt hyvän selvityken korvaaavien materiaalien käytön esteistä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla. Yksi este tai ainakin hidaste on korvaavien materialien käyttöön liittyvien lupahakemusten käsittelylyyn kuluva aika.

Harjukiviaineksia korvaavien materiaalien käytön esteet
Kaikki edellä mainitut luvut perustuvat tähän selvitykseen.
1 Kommentti

Hallinto on paperia

12/5/2011

3 Kommentit

 
Ympärisölupahakemuksen tekemiseen ei riitä pelkkä lomakkeen täyttö. Hakemuksen liitteeksi on kirjoitettava tarkka kuvaus toiminnasta, jolle lupaa on hakemassa. Lisäksi on kuvattava ja selvitettävä ympäristövaikutukset ja monta muuta asiakokonaisuutta eli tuotanto, prosessit,   energiankäyttö, päästöt, melu, haju, liikenne, jätteet sekä sijaintipaikan olosuhteet, naapurit ja kaavoitustilanne. Lähes aina nämä hakemukseen tarvittavat selvitykset ja suunnitelmat tekee alan osaava konsultti. Hakemuslomakkeesta ja sen liitteistä muodostuu helposti 50-100 sivua tekstiä plus muutama rakenne- tai prosessikuva (dwg), jotka paperilla ovat kokoluokkaa A3-A0 ja joiden taittelu kansioon sopivaksi origamiksi on oma taiteen lajinsa, jonka vain insinööri tai insinöörin sihteeri hallitsee.

Lue lisää
3 Kommentit

Lupamenettelyjen virtaviivaistamisesta

12/4/2011

0 Kommentit

 
Perustettava tai toimintaansa laajentava yritys tarvitsee ennen toiminnan aloittamista useita lupia tai viranomaispäätöksiä riippuen yrityksen toimialasta. Tämä koskee erityisesti teollisuustoimintaa, jonka mittakaava ja toimiala edellyttävät ympäristö- ja rakantamislainsäädännössä määriteltyjä selvityksiä ja lupia.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely on laaja selvityskokonaisuus, jonka jälkeen toiminalle voidaan hakea ympäristölupaa.  Lupa myönnetään jos tehdyt selvitykset ovat riittäviä ja kohteen asemakaava mahdollistaa toiminnan. Tähän kaikkeen kuluu aikaa ja tästä aiheutuu merkittäviä kustannuksia.

Lue lisää
0 Kommentit

    Timo

    Omakotiasukas, kemisti, ympäristöammattilainen

    View my profile on LinkedIn

    Arkisto

    October 2016
    October 2013
    December 2011

    Aiheet

    All
    Maa-ainekset
    Ympäristölupa
    Ympäristölupa
    Yva

    RSS Feed